Silhuett med Snapseed

Målet var å lage silhuettbilder av alle elevene på trinnet, men på en litt annerledes måte enn den tradisjonelle med å klippe ut i sort papp. Først en liten kikk i læreplanen.

LK06: Å kunne bruke digitale verktøy i kunst og håndverk er viktig for å søke informasjon og for selv å produsere informasjon i tekst og bilder. Produksjon av digitale bilder står sentralt i elevenes arbeid med foto, skanning, animasjon, film og video. I denne sammenheng inngår holdninger til kildekritikk, personvern og kjennskap til regler om opphavsrett. Multimedier inngår i presentasjon av egne og andres arbeid. Kunnskap om estetiske og digitale virkemidler er avgjørende for bevisst kommunikasjon.Visuell kommunikasjon 3-4 årstrinn.
I visuell kommunikasjon er praktisk skapende arbeid med todimensjonal form og digitale bildemedier vektlagt. Form, farge og komposisjon samt idéutvikling, problemløsning og symbolbehandling er sentrale emner i hovedområdet. Eksperimentering med visuelle virkemidler står sentralt i arbeid visuell kommunikasjon i ulike medier.

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

-visualisere og formidle egne inntrykk i ulike teknikker og materialer
-bruke enkle funksjoner i digitale bildebehandlingsprogram
-lage enkle utstillinger av egne arbeider

App

20130914-103003.jpg

Snapseed er enkelt å bruke, gratis, og dekker mange grunnleggende bilderedigeringsfunksjoner. Det finnes et stort utvalg av slike programmer, og du trenger bare ett som lar deg justere brightness, ambience, saturation og contrast. Når appen er på engelsk er det enklest å omtale funksjoner med navnet som dukker opp i appen, og heller ta en liten oversettelse og forklaring med elevene i forkant, vi kan til og med dekke noen mål i læreplan for engelsk også.

Forberedelser
For å kunne ta et silhuettbilde er det først og fremst lyset som avgjør om du får et godt resultat. Etter litt prøving og feiling fant vi ut at vi trenger godt med bakgrunnslys, og litt lys på objektet forfra. Det er også viktig at bakgrunnen er ensfarget da den vil smelte sammen med objektet.

Valget landet på å henge opp hvitt papir på et vindu og plassere objektet foran det, med litt lys fra et lysstoffrør i taket. Sola er som kjent en ganske kraftig lyskilde, så vanlig dagslys holder i massevis for å få den ønskede effekten på bakgrunnslyset.

Som dere ser på eksempelbildene nederst, er det stor variasjon i hvordan klær, hud og hår fanger lyset, og små variasjoner i avstand og vinkel kan gjøre merkbare forskjeller i hvordan iPaden ser objektet. Det er fint mulig å ta bilder med et proft kamera, og så overføre bildene til iPad, men i mine øyne litt mot sin hensikt, selv om det ville gitt bedre resultater. Med kun lys fra taket vil det også være fare for å få mørke områder nederst på bildet før silhuetten trer ordentlig frem. Her er det bare å eksperimentere med det man har av bordlamper, lommelykter m.m.

Bilderedigering

20130914-212141.jpg
Åpne snapseed.

20130914-212245.jpg
Trykk på kameraikonet og velg hvor du skal hente bildet fra.

20130914-212346.jpg

20130914-212404.jpg
Velg bilde og trykk på use-knappen.

20130914-212732.jpg
Trykk på den gule skiftnøkkelen, eller tune image som den heter.
20130914-212543.jpg

Velg hva du skal jobbe med ved å dra fingeren loddrett på skjermen, og hvor mye ved å dra fingeren vanntett på skjermen. Får desverre ikke tatt skjermbilde uten at menyen forsvinner.
20130914-213157.jpg
Skru contrast på fullt.

20130914-213258.jpg
Saturation settes så lavt som mulig.

20130914-213337.jpg
Og til slutt justeres brightness til ønsket nivå.

Gjennomføringen
Noe jeg mener er viktig med å jobbe med iPad og læring, er å gi elvene full tillit fra første øyeblikk. Med det mener jeg at de skal trykke på alt som skal gjøres på skjermen, og gjerne få utforske litt på egenhånd, hvis rammene tillater det.

Siden det bare var en iPad tilgjengelig, ble det litt samlebåndsprinsipp over det hele. Først stilte elevene seg på rekke, og førstemann ble fotografert av andremann og så videre. Ved å merke av et punkt hvor elevene skal stå, og et punkt elevene skal se på når de blir fotografert, går fotograferingen ganske raskt.

Redigeringen er litt mer tidkrevende, men kan fint gjøres unna i arbeidstimer fordelt over hele uka. Hvis man har et klassesett med iPader vil det fortsatt bli kø for fotografering, mens bilderedigeringen kan gjøres samtidig.

En felles gjennomgang av funksjonene og hva de gjør med bildet er uansett nødvendig. En huskeliste for innstillinger var også nyttig.

Etterarbeid
Når elever har gjort et arbeid, bør det alltid vises frem. Etter at bildene var ferdigbehandlet ble de delt med foreldre i en lukket blogg, og de ble vist på en utstilling i fellesarealet for trinnet.

Eksempler
Noen eksempler på det ferdige resultatet.
20130914-204504.jpg

20130914-204511.jpg

20130914-204517.jpg

20130914-204525.jpg

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s